recept på en skön vilodag

 
 
 
 
 
När det blir intensivt på jobbet är det viktigt för mig att vila.
Så idag bestämde jag mig för att stanna hemma.
Jag gör inget som inte går att göra i pjamasbrallor och raggsockar :)
 
Godaste mackan och fantastiskt te gör sitt till.
Brödet är världens bästa bröd med mineralsalt på.
På det har jag skinka, mozzarella, tomat, smaksatt  rapsolja och pestokrydda från granit.
Ett av favoriterna av kusmi tea är Kashmir Tchai, otroligt gott!

Värme från kaminen och en bok i soffan, så nu är det bra!
 
 
Önskar er alla underbara en fin dag!
 
Kram
Malin

Ernst Chokladkakor med vit chokladrippel och solrosfrön

 
 
 
 
Om det ligger kantbitar från Ernst Chokladkakor med vit chokladrippel på ett fat i köket dröjer det inte länge förrän fatat är tomt.
 
 
 
 
Det är väl det som är det bästa med att baka, smaskandet och dofterna under tiden man gör det.
 
Jag är så trött idag!
Då går det år extra mycket "kantbitar" och jag plockar fram nya som också får gå under samma kategori...
Ja alltså dem som är ok att äta av :)
 
Jag funderar också på hur mycket åsikter folk har om olika saker.
Hur mycket många orkar störa sig på olika saker.
Funderar på varför vissa blir provocerade av männskor som inte gör precis som de själva.
 
Ja, jag gillar att baka!
Det får mig att slappna av och jag njuter av det.
Ja, jag gillar att fotografera!
Det är utmanande att skapa en vacker bild och jag stänger av allt annat om jobbet tex gör mig trött och stressad.
Ja, jag gillar att blogga!
Det är ett ställe där jag får utlopp för min kreativitet. Jag träffar andra med samma intresse och här kan jag påverka allt och göra det som jag vill ha det. En slags låtsasvärld som jag kan styra över.
Vill du läsa så får du.
Om du gör det hoppas jag det är för att du tycker det är trevligt och om du inte tycker det är trevligt hoppas jag du låter bli :)
Jag behöver inte uppmärksamhet och jag har inte ett bekräftelsebehov. Jag får nog av den varan på min arbetsplats. Här kan jag gömma mig bland bilder och recept och bara njuta en stund.
 
Just det....
- Receptet!
 
 

Chokladkakor med vit chokladrippel och solrosfrön

Vispa 100 g margarin 1 dl socker och 2 msk sirap (jag kör allt i assistenten). 

Tillsätt 2 dl vetemjöl, 2 msk kakao,1 tsk vaniljsocker och0,5 tsk bikarbonat.

Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

 Platta till längderna på plåten och räffla dem med en gaffel.

Strö över ca 1 dl solrosfrön.

Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

Smält 100 g vit choklad i vattenbad.Ringla chokladen över kakorna..

  När chokladen har stelnat kan du skära kakorna lite på snedden.

 

Kram
Malin

oväntat vårigt

 
 
 
 
 
oväntat
 
Ja, det är tamat på veckans fotoutmaning vänner emellan.

En oväntat långsökt tolkning fick jag till.
Det enda som var oväntat var att det blev en underbar vårkänsla på bordet där jag suttit och skrivit omdömen idag.
Från Himlas vårkatalog fick jag inspiration till en ny pennburk innan jag började skriva.
Visst blir det roligare med lite fint omkring sig!
 
Fler tolkningar (förhoppningsvis lite mer oväntade ;) hittar ni hos Maria och Kristina
 
Ha en riktigt fin dag!
 
Kram
Malin

Chokladfudgetårta

 
 
 
 
 
 
Den här kakan alltså!!!
Jag har ju tidigare skrivit om mitt perioda behov av choklad. 
Idag är en sådan dag...
 
Då finns det snabba varianter
och lite mer avancerade varianter.
 
Detta är en fantastiskt god variant, som förtjänar ett ordentligt nedskrivet recept och inte bara en kladdig skiss på ett gammalt kuvert. Ni ser väl på bilden hur fudgen fastnat något på kviven och och blir till en mjukseg topp :)
Liten doft av kaffesmak och pudrad kakao över...
 
 
Chokladfudgetårta till alla chokladälskare
 
Smält 150 g margarin.
Vispa ihop 2 ägg, 2,5 dl socker och 2 tsk vaniljsocker.
Blanda 1,5 dl vetemjöl, 0,5 dl kakao, 0,5 tsk bakpulver, 1 msk kaffe med margarin och äggblandning.
 
Grädda ca 20 minuter i 175°C.
Var lite försiktig, så kakan inte gräddas för länge och blir hård. Någon sa att en chokladkaka ska ut ur ugnen när det börjar dofta choklad i köket och då brukar jag börja testa om den är klar.
 
Fudge
Koka 1,5 dl vispgrädde, 1,5 dl socker, 3 msk sirap, 100 g choklad och 75 g margarin i 7 minuter.
 
När kakan svalnat lite häller du fudgen över kakan som är kvar i springformen.
Lossa formen försiktigt när kakan svalnat.
 
Lycka till!
 
 
Kram
Malin

Ska det vara så här...

 
 
 
 
 
Jag längtar efter att ge mig ut på en fotorunda och fånga ljuset.
Men när jag kommer hem är det mörkt.
Och nu tar jobbet den mesta tid och energi.
Jag gillar det.
Att jobba och känna att jag gör ett bra jobb.
Så jag är egentligen inte missnöjd.
Men jag längtar ändå...
 
 
 
 
Så idag åkte kameran fram vid middagsbordet.
Efter pannkaksfrossan.
Efter att vi skojat om att mannen i huset skött sitt jobb att köpa tulpaner dåligt.
Jag försökte fånga ljuset från stearinljuset i de vissna tulpanbladen.
 
Det hjälpte inte ett dugg.
Jag längtar exakt lika mycket efter att fotografera i solljus som innan :)
 
Ha en fin kväll!
 
Kram
Malin
 

vaniljbullar

 
 
 
 
Vaniljbullar!!!
Jag älskar vaniljbullar :)
Varma, fluffiga, tunga vaniljbullar...
 
Jag har provat flera olika recept och den här gången fick jag till dem perfekt.
 
 
 
 

 
 Receptet på vaniljbullar:
 
Smula 50 g jäst.
Smält 150 g margarin och tillsätt 3 dl mjölk. Låt det bli ljummet.
Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt 1,5 dl socker, 0,5 tsk salt, 1 tsk kardemumma och 1 ägg.
Rör ner 11 dl vetemjöl.
Låt degen jäsa ca 50 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
 
vaniljkräm
Koka upp 5 dl mjölk med en delad och urskrapad vaniljstång (eller vaniljsocker efter smak)
Vispa 1,5 dl socker, 7 äggulor och 1,5 dl majsstärkelse.
Häll ner äggblandningen i mjölken (men ta ut vaniljstången först).
Rör nu kraftigt i hela botten, så det inte bränns vid. Värm och rör tills krämen tjocknar.
Rör till sist ner 50 g margarin.
Kyl krämen med grytan i kallt vatten.
 
När degen jäst till dubbel storlek knådar de den och delar i 24 bitar.
Rulla dem runda och lägg dem på två plåtar.
Låt dem jäsa ca en timma.
Fyll bullarna med vaniljkräm med hjälp av en sprits med rund tyll.
Grädda dem i mitten av ugnen ca 8 minuter i 200°C.
Pemsla bullarna med smält margarin och strö rikligt med socker på.
 
Njut!!!
 
Och med det önskar jag er en riktigt fin kväll!
 
Kram
Malin
 

60-talsfåtöljerna

 
 
 
 
Jag glömde ju visa varför vi valde just det bordet...
Det passade ju så bra till fåtöljerna.
Fåtöljerna som vi haft sedan vi gifte oss i början av 90-talet.
Då fick vi dem av mina föräldrar. De hade stått i deras källare och vi behövde möbler.
Jag har alltid gillat dem och inte minst nu :)
Bordet passade perfekt till!
 
Ha en fin kväll!
 
Kram
Malin
 

i uthuset

 
 
 
 
 
 
Men vad mörkt det är!
Jag har famlat iväg i mörker på mornarna och kommer hem i mörker.
Första arbetsveckan på över en månad.
Åh så roligt det har varit!
Kramat, undervisat om skriftlig huvudräkning i addition och skrattat :)
 
Bilderna är från dotterns rum.
Även om det var mitt på dagen blev de grumliga av för lite ljus.
Hon har ett mysigt krypin i ett "uthus" som för länge sedan säkert innehöll dass och höns.
Nu har de äldsta barnen varsitt rum där.
Perfekt för tonåringar!
 
Nu väntar soffan på mig.
Ha en riktigt fin fredagskväll!
Kram
Malin
 
 
 

ny soffa och slutet på ett härligt lov

 
 
 
 
 
 
Nu börjar lovet närma sig slutet.
Lite speciellt i år, eftersom jag var sjukskriven innan.
Men sedan jul har jag varit pigg och njutit av en underbar ledighet tillsammans med min familj och vänner.
Ja, det blev lite nytt här hemma också.
När man är hemma länge ser man vad som behöver göras.
Vi behövde verkligen en ny soffa.
Jag är så nöjd!
Både med soffan och allt den drog med sig.
Det blev lite rundflyttande av möbler, som i sin tur förde med sig massa röj.
Visst är det härligt att rensa och sortera?
Jag älskar det!
Jag älskar också lampan Ranarp från IKEA, nya fjäderkudden från Village och fantasierna  om vad vi ska ha på den nu tomma väggen bakom soffan.
 
Idag är sista dagen innan jobb.
Jag ska njuta av den, men ser fram emot morgondagen!
 
Ha en bra dag!
 
Kram
Malin

vita tulpaner

 
 
 
 
 
 
 
Jag älskar tiden efter nyår!
Både känslan att det vänt och blir ljusare och ljusare,
att ett helt nytt oskrivet år väntar,
men också att man kan köpa tulpaner och andra lökväxter.
Ända till våren kommer njuter jag av olika lökar som blommar.
Jag brukar plantera pärlhyacinter och krokus i krukor och ställa i vår gamla jordkällare.
I år ligger de kvar i påsarna...
det kanske inte är försent!
Om jag kommer ihåg det ska jag testa.
 
Idag njuter jag vita tulpaner!
 
Kram
Malin
 

minimaränger

 
 
 
 
 
 
 
Små torra maränger är både vackert och fantastiskt gott till glass.
nyårsafton gjorde jag
 
 Idag har vi köpt ny soffa.
Ska bli så spännande att få den på plats och se hur det blir.
Tycker alltid det är svårt att veta hur det blir med färger och så på plats.
 
Ha en fin kväll!
 
Kram
Malin

Gott nytt år!!!

 
 
 
 
 
Mellandagar och festdagar avlöser varandra.
Födelsedagar och träff med bästa vännen.
Nyårsafton kom.
Jag dukade med vackra vita blommor och guld.
Underbara vänner gjorde den fantastisk.
Lycklig!
 
 
 
 
 
Idag funderar jag på en soffa.
Det är bra att vara hemma och varva ner.
Se vad som behöver tas tag i.
Vår soffa har verkligen gjort sitt och nu tror jag det är dags att passa på att köpa en ny på rean.
 
Hoppas ni alla har det bra!
 
Kram
Malin
 
 

RSS 2.0