Chokladbriscotti

 
 
 
 
 
 
En regnig sommardag finns det nog inget som passar så bra som att baka.
Igår blev det Chokladbriscotti. Eller hårda mandelskorpor med choklad :)
 
 
 
 
Mitt recept (ursprungligen från Leila, med lite ändringar) ser ut så här: 
Hacka 100 g mörk choklad och 125 g mandel (rostad 5 min i ugn innan).
Blanda 4 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 0,5 tsk bakpulver, 2 dl socker och ett kryddmått salt.
Rör ihop allt med två ägg.
Dela degen och forma två rullar, som du gräddar i ca 20 minuter i 200°C.
Skär i sneda skivor och torka på en plåt i ca 30 minuter i 120°C.
 
 
 
 
 
 
När skorporna var färdiga klarnade det upp och vi fick en fantastisk kväll på altanen med vännerna, som kom med en gryta kräftsoppa. Jag hade gjort en paj och bakat lite bröd.
Så härligt med sommarkvällar och fina vänner!
 
Idag sitter jag och lurar på om det ska bli en tur till havet till innan skolan drar igång om drygt en vecka.
 
 
Kram
Malin 

En kopp Te

 
 
 
 
 
 
Ja, det är gott!
 
Har sett det här teet på många bloggar och tänkt att det bara är en fin burk med te.
Nu är det ju så att jag älskar vackra burkar och därför också föll för de vackra Kusmiburkarna. Länge stod vi och doftade på de olika smakerna innan vi till sist valde  "Chocolat menthe". Men det var inte bara en vacker burk. Teet är otroligt gott och jag är mycket nöjd med mitt val.
 
Idag regnar det och passar med en kopp te. Passar också att gå ut och fota stjärnflockan som glittrar lite extra idag. Passar också alldeles utmärkt att baka något gott :) 
 
Såg du förresten den lilla vita spindeln som kom med på nedersta bilden?
 
 
Kram
Malin

Jag suger i mej sommar

 
 
 
 
 
 
 Vilken underbar sommar!
Jag bara njuter dag efter dag.
 
Känns som om jag fyller mina förråd med sommarkänsla och hoppas att kunna njuta av det länge, länge...
 
 
"Jag suger i mig sommar som vildbin suger honung" sa Ronja. "Jag samlar till en stor sommarkluns att leva på när... när det inte är sommar mer. Det är ett hopbak av soluppgångar och blåbärsris fulla av blåbär och fräknar som du har på armarna och månljuset över älven om kvällarna och stjärnhimlen och när solen skiner på tallarna och små kvällsregn... och när vi simmar tillsammans, ja du hör att det är ett helt hopbak av allt som är sommar!" "Du är en bra sommarbakerska", sa Birk. "Fortsätt med det!"
 
 
Idag har jag joggat i skogen för första gången på länge. Jag älskar att träna, men det är inte alltid jag får till det. I vintras njöt jag av skidåkning, men det blev nog lite väl bra (lätt att vara efterklok, när man har lätt att gå igång på saker). Jag har haft ont i höften till och från sedan dess. Senast har det varit en förkylning som hindrat mig, men nu var jag äntligen redo.
 
Detta är enligt mig världens bästa träning, att jogga i skogen och sedan ta ett dopp i sjön på vägen hem.
Mycket bättre än så här blir det inte!
 
 
Kram
Malin

Enkla maränger

 
 
 
 
 
 
 
När man har gjort lavendelsås passar det ju alldeles utmärkt att baka maränger.
Och när man har bakat maränger passar det alldeles utmärkt att äta glass och maränger och dricka nykokt rabarbersaft. Är det sommar så är det! :)
 
 
 
 
 
Så här gjorde vi:
Vispa 5 äggvitor med 1,5 dl socker. Vispa, vispa, vispa...
Vispa ner 1,5 dl socker till.
Spritsa ut lagom stora maränger på plåt och grädda i 125°C ca 45 minuter.
Vi blandade i lite smält choklad i hälften av smeten.
 
 
Mums!
 
 
Kram
Malin

Vackra vimplar

 
 
 
 
 
 
 
Fick ett efterlängtat paket i brevlådan igår.
Innehållet var ju väntat...
...men det är ju inte varje dag det kommer ett vackert omsorgsfullt inslaget paket i lådan :)
 
 
 
 
 
 
Vimplarna var tänkta till altanen, men det var omöjligt att inte hänga dem i äppelträdet.
 
 
 
 
 

De var som gjorda för att hänga i det gamla äppelträdet.
Där kunde de dansa fritt.
Där fick vinden de små bjällrorna att spela tillsammans med bladens och vindens sång.
Där solen vackert letar sig genom den gamla trädkronan.
Där hörde de hemma.
 
Kram
Malin

Lavendelsås

 
 
 
 
 
 
 
"På väldoft skulle jag kanske bli rik om jag hade en liten lavendelfabrik, där påsar av blommor stoppades fulla och jag finge hjälp av Inga och Ulla. Sen säljer vi påsar med ljuvliga dofter att lägga i lådor bland linnen och kofter" (Från Majas Alfabet av Lena Andersson)
 
Om lena hade smakat lavendelsås är jag säker på att versen sett annorlunda ut...
Då hade den slutat med att lavendeln också skulle bli ljuvlig lavendelsås.
 
 
Det kan låta lite krabbligt om man bara vispat vaniljvisp tidigare,
men det är inte svårt och värt varenda visptag.
 
 
 Så här gör du:
Vispa först 5 äggulor, 1,5 dl socker och 0,75 dl majsstärkelse. 
Koka upp 5 dl mjölk med 2-3 lavendelblommor.
Fiska upp blommorna och rör sedan ner ägguleblandningen i lavendelmjölken. den ska tjockna, men inte bränna vid :) Alltså rör, rör, rör!
När såsen tjocknat rör du ner 50 g smör (jag tar oftast margarin som jag har hemma).
Nu ska den kylas. jag brukar ställa grytan i kallt vatten i diskhon.
När den är kall (eller när ditt tålamod är slut) vänder du ner 1,5 dl vispgrädde som ska vara ordentligt fluffig.
 
 
Tillsammans med vinbär är den ljuvlig.
 
 
 
 
 
Ha en fin dag!
 
 
Kram
Malin

Under mitt äppelträd

 
 
 
 
 
 
 
Här under mitt äppelträd,
med min familj,
en bok,
god mat (idag blev det thailändskt stekt ris med koriander),
kaffe, våfflor och blåbär,
vill jag att tiden ska stanna.
 
 
...och så levde de lyckliga...
 
 
Kram
Malin

De är ju så bra!

 
 
 
 
 
 
 
För kanske tjugo år sedan gick jag omkring med farmor i hennes trädgård.
Hon visade sina blommor och vad hon odlade. Så stannade hon vid ett land med smultronplantor.
Det var vita smultron.
- De är så bra för fåglarna tar dem inte, sa hon.
Och visst stämmer det. Fåglarna tar dem inte, men de är ju så vackra och goda också!
Jag fick med mig några plantor och de lever vidare i min trädgård.
Det är också vackert tycker jag.
 
Jag har köpte en vinbärsbuske med "vita" vinbär.
- De är så bra för fåglarna tar dem inte, säger jag ;) 
Men de är också väldigt vackra och goda!
Idag har jag plockat av vinbären.
Jag sparar dem till något speciellt tillfälle, när vi vill minnas sommaren och äta något riktigt gott.
 
Smultronen plockar vi allt eftersom de mognar.
De är ju så bra...
...för fåglarna tar dem inte!
 
 
Kram
Malin
 
 
 

Vid finaste stranden

 
 
 
 
 
 
 
 
Vid finaste stranden.
 Smal och svår att hitta.
Tallarna ger lagom skugga och hjälper till med badklädstork.
Här njuter vi varma julidagar.
 
 
Kram
Malin
 

När jag är ledig...

 
 
 
...Ja, det är dagens tema i fotoutmaningen i Vänner emellan  idag.
 
 
 
  
 
 
När jag är ledig tycker jag om att vara i min trädgård.
Med kameran i handen och blicken genom den skärmas min tanke av från allt annat.
Jag får energi känner vila i att försöka fånga en fjäril på lavendeln.
 
Då känner jag att jag är ledig.
 
 
 
Se fler bidrag till fotoutmaningen här.
 
 
Kram
Malin
 
 

Handgjorda Thailändska Vimplar

 
 
 
 
 
 
 
Äntligen har jag fått tag i dessa underbara vimplar!!!
 
 
Läs mer om underbara Mokkasin och Numero74 här.
 
 
Jag föll först för de underbara färgerna. Så är jag väldigt svag för vimplar också.
Sedan i våras har jag gått och fantiserat om dessa vackra. Men, de har varit slut och slut och slut...
Så plötsligt kom det ett mail att de fått hem en ny leverans!
Nu har jag också läst om var och hur de tillverkas och då känner jag mig så nöjd med mitt annars väldigt "onödiga" köp :)
 
 
Ha en fin dag!
 
 
Kram
Malin
 

Lyxfrukost

 
 
 
 
 
 
 
 
Blåbär är bland det godaste jag vet
och att få äta dem färska till frukosten 
i solen
med rosorna doftande omkring mig.
Ja, mycket bättre än så blir det inte!
 
 
 
Ha en fin dag!
 
 
Kram
Malin

American Cheesecake på riktigt!

 
 
 
 
 
Jag hade inte bara fotoabstinens efter semestern...
Jag var också otroligt sugen på att baka.
American Cheesecake var länge sedan jag bakade
och med vita smultron och jordgubbar i trädgården och blåbär i skogen var ju dekorationen given :)
 
Tittade runt lite på olika recept innan jag började, men bestämde mig för det jag använde sist eftersom det funkade bra och var färre ingredienser.
 
Riktigt gott blev det!!!
 
 
Så här gör jag:
 
Kör 10 digestivekex, 0,5 msk potatismjöl och 50 g smält margarin i matberedare.
Platta ut degen i en springform och grädda 10 min i 150°C.
 
Smält 200g vit choklad. Blanda ner den i 600 g färskost, 1 dl florsocker och 3 ägg, som du först vispat.
Häll smeten över kexbotten och grädda  ca 55 min i  150ºC.
 
Låt kakan svalna och garnera med valfri frukt eller bär. pensla med lite smält gelé.
 
 
 
Kram
Malin
 
 

Eksjöhovgårds Slottsruin

 
 
 
 
 
 
Foto: Malin
Redigering: Nellie
 
 
 Som jag har saknat min kamera!
Åkte iväg på semester utan. Hur kunde jag... Har bara haft mobilkamera i flera veckor.
Med stor abstinens stannade vi till vid Eksjöhovgårs Slottsruin på väg hem igår.
Solens sista strålar lyste och glödde genom de gamla murarna.
 
Hoppas ni har en fin sommar!
 
Kram
Malin
 

En dag på stranden

 
 
 
 
 
Nu är det gott att leva!
Efter att ha joggat utmed stranden, vilket för övrigt är bland det bästa jag vet, gick det att ta ett dopp i havet! :)
 
 
 
 

Lycklig!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Havet
vinden
en lång sandstrand
en himmel som klarnar upp
 
Det är sånt jag blir lycklig av!
 
Hoppas ni har det bra. Jag får kika runt hos er alla när semestern är slut och jag sitter leende, nöjd och lycklig över att fått ännu en sommar vid havet.
 
Kram Malin
 

Vackra stjärnflocka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, vad säger man....
Vet inte om det är färgen, formen eller stjärnorna som flockas
- Bedårande!

Havspromenad

 
 
 
 
 
Jag gillar de vindpinade björkarna vid havet.
gillar i och för sig allt vid havet :)
 

Festival

 
 
 
 
 
Njuter asommar, husvagn och...
 
Festival!!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Min sommaräng

 
 
 
 
 
I flera år har vi försökt få till en äng i utkanten av vår trädgård.
 
 
 
 
I år blommar prästkragar och blåklockor.
 
 
 
 
Rosorna kämpar på bland skurarna.
 
 
 
 
Själva är vi hemma och tvättar och packar om. Nu ska vi iväg på festival!
 
Ha det skönt i sommaren!!! Det har jag! :)
 
Kram
Malin
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0