Världens bästa bröd, 14 juli 2011

 
 
Mitt absoluta favoritbröd är grötbullar!
.
På den smulade jästen häller jag sirap, salt och lite av mjölken,
så smälter jästen under tiden jag gör gröten.
 
 
I originalreceptet är det bara havregryn, men jag tar rågflingor och krossat linfrö också.
 
 
När gryn och hälften av mjölken har kokat upp, smälter jag ner margarinet.
Jag häller i resten av mjölken och kontrollerar att det är fingervarmt innan jag häller det över jästen.
 
 
En kär vän, min assistent original!
 
Jag tillsätter nu ca en liter vetemjöl och kör degen tills den är slät och fin.
 
 
 
Sedan kavlar jag ut degen till en kaka som är lika stor som plåtenoch delar den i 4 x 4 bitar.
Nu ska det jäsa en timma.
Det är detta som är så smidigt, att man gör klart allt direkt.
 

 

Nu kan jag städa undan allt och bara vänta på att brödet ska jäsa och sedan gräddas.

 

 
Klart! Nu kan vi njuta av varmt ljuvligt doftande bröd.
 
Grötbullar
1 paket jäst
0,5 dl sirap
0,5 tsk salt
.
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
0,5 dl krossat linfrö
2,5 dl mjölk
 
50 g margarin
 
 2,5 dl mjölk
.
ca 1 liter vetemjöl
.
Grädda  efter att brödet jäst en timma, 10 min i 225 grader varm ugn.
 
 
Lycka till!
Trackback
RSS 2.0